Kurumsal İletişim Direktörlüğü

Dezenformasyonla Mücadele Eğitimi Programına Katıldık

Dezenformasyon tehditlerine karşı duyarlılık ve farkındalık uyandırmak, dijital mecrada yaşanan dezenformasyonla mücadele etmek amacıyla düzenlenen eğitici eğitimi programı Üniversitemizin de katılımıyla Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürlüğü koordinesinde imzalanan işbirliği protokolü kapsamında “Dezenformasyonla Mücadele Eğitici Eğitimi Programı” adı altında tertip edilen programda Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve paydaş kurum olarak Üniversitemiz de yer aldı. Programda Üniversitemizi Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu temsil etti.

Yaptığı konuşmada hızla gelişen ve dönüşen yeni medyanın baş döndürücü hızına yetişmenin zorlaştığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, teknolojik iletişim araçları bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken, diğer taraftan geleneksel iletişim yöntemlere oranla birçok riski beraberinde getirdiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Haberleşme ve bilgi alışverişi ‘kısaca iletişim’ gibi en temel Anayasal hak ve önceliklerimiz arasında yer bulmuş müstesna bir görevin nasıl kötüye kullanılabildiğini sadece yeni medyada değil, yüzlerce platformda görebiliyoruz. Ünlü Alman İletişim Uzmanı Habermas’ın derslere konu olan “Bilgi güçtür” ya da “Bilgi güç verir” aforizmasını akıldan çıkarmadan… Kirli bilgi üretip dolaşıma sokmanın veya kullanmanın toplumsal hayatın her alanında verebileceği zararın ulaşabileceği tehlikeleri görmezden gelmenin mümkün olmadığı kanaatindeyim. Bunun en sıcak örneği, Filistin’de devam eden İsrail işgali ve etrafında dönen manipülasyonlardır.”

Medya aygıtları kötüye kullanıldığında ortaya çıkan vahim sonuçların global düzeyde tedirginlik uyandıracak düzeylere ulaştığını vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Teknolojinin hızla gelişimine bağlı olarak tek tuşla neredeyse tüm dünyaya ulaşan bir iletişim sistemi söz konusu. Bu işleyişin etkin, etik ve adil olabilmesi için enformasyonun ahlaki tutarlılığı şarttır. Dünyanın huzurlu ve sağlıklı geleceğinin iletişim kaynaklarının ve kanallarının bu ilkeler çerçevesinde en etkin şekilde kullanımından geçer. Bu ise ancak dezenformasyona karşı toplumumuzun, hatta dünya kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi ile mümkündür. Kendimizi iletişimin hiçbir aşamasından soyutlamadan, özellikle gençliği merkeze alacak bir bilinçlendirme hareketi için Üniversite olarak elimizden geleni ortaya koymaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyoruz.”

İnsanların her dönemde çevresindeki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olma ihtiyacını duyduğunu belirten Vali Aziz Yıldırım ise “İnternet ve özellikle de sosyal medya ağlarıyla birlikte bilgi paylaşımının hızlanmış olması, insanları karşı karşıya gelinen bilgileri sorgulamaktan uzaklaştırmakta ve yalan haberlerin yayılmasını artırmaktadır. Dezenformasyon söz konusu olduğunda ise durum son derece olumsuz bir hal almaktadır” ifadelerini kullandı.  Yıldırım devamla, “Her mecrada dezenformasyonla mücadele etmek amacıyla kurumlarımız gençlerimizin yanında olduklarını gösterdiler. Bilgiye ulaşım süreçlerini daha bilinçli ve eleştirel bir şekilde yöneteceğiz. Tüm paydaş kurumlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Dezenformasyon Merkezi tarafından hazırlanan tanıtım videosu gösterimi yapıldı ve sahada görev alacak olan formatörlerin ilk toplantısı gerçekleştirildi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat